KIYIKIŞLACIK'A ÇED MÜJDESİ
26.5.2021 15:35:00

***Muğla’da İasos Antik Kenti’nin de bulunduğu Kıyıkışlacık’ta ikinci büyük maden ve kargo yükleme limanı projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ şeklinde verilen karar kaldırıldı. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, haberi "müjde" olarak duyurdu.

***300 kişinin vekaletini alarak Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne "yürütmenin durdurulması" talebiyle dava açan Avukat Bora Sarıca ise, "Olması gereken oldu" dedi.

SİNEM KORKMAZ - BERİTAN YÜCEL

Muğla Milas’a bağlı Güllük Körfezi kıyısında İasos Antik Kenti’nin bulunduğu Kıyıkışlacık’ta ikinci büyük maden ve kargo yükleme limanı projesi için 4 Ocak’ta "ÇED gerekli değildir" kararı verilmişti. Karar üzerine bölge halkı ve çevreciler liman yapılmak istenen alanının sit alanı olması nedeniyle projenin durdurulması için karşı dava açmıştı. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, "ÇED gerekli değildir" raporunun kaldırıldığını duyurdu.

BAŞKAN MÜJDEYİ VERDİ

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat maden ve kargo yükleme limanı projesi için verilen "ÇED gerekli değildir" raporunun kaldırıldığını duyurdu.

Başkan Tokat yaptığı paylaşımda, "Müjde. Kıyıkışlacık'ta yapılması planlanan liman projesi için "ÇED gerekli değildir" kararı kaldırıldı. Kentimizin tarihini, doğasını, toprağını ve tüm güzelliklerini korumaya hep birlikte devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"KAFAMIZI BULANDIRAN ŞEYLER VAR"

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Milas Belediye Başkanı  Muhammet Tokat, "Bizim açmış olduğumuz bir dava vardı ve Cuma günü bu dava ile ilgili keşif vardı. Keşif öncesinde ÇED'e gerek yoktur kararın kaldırıldığı ve işlemlerin durdurulduğu belirtildi. Doğal olarak keşif iptal edildi ve dava kapandı ancak gelen kararın metinin incelediğimde ya bir yanlış ibare ya da bir kafa karışıklı var orada. Biz şuanda ÇED gerekli değildir kararının kaldırılması ve işlemlerin durdurulması sebebiyle davadan beklediğimiz sonucu almış durumdayız fakat bu durumun takipçisi olacağız. Milas Belediye meclisinde tüm partilerin katılımı ve oy birliği ile reddedildi bu plan önerisi.  Verilen karar sevindirici olmasına rağmen kararın içerisinde kafamızı bulandıran şeyler var ve bu durumun takipçisi olarak peşini bırakmayacağız" dedi.

"KARAR MUTLU ETTİ"

Kıyıkışlacık Mahalle Muhtarı Halis Şahin, "ÇED gerekli değildir raporunun kaldırılması bizi mutlu etti. Çünkü körfezde bulunan iki yük limanı bölgedeki balıkçılığı öldürüdü. Körfezdeki gemilerin yarattığı gürültü ve kirlilikten dolayı buradaki sakin yaşam sona erecekti. Bölgedeki turizm zarar görecekti. Burası birinci derece sit bölgesidir. Burası dünya mirasıdır. Açıkçası raporun iptali hepimizi mutlu etti" dedi.  

"SON ZAMANLARIN EN KATILIMLI DAVASI OLDU"

 

Kıyıkışlacıklı bölge halkının Av. Bora Sarıca, "Davalı idare Muğla Çevrecilik İl Müdürlüğü bölgede bulunan başka limanların varlığını da dikkate alarak kümülatif etki değerlendirmesi yapıldığında mevcut ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yeterli olmayacağını belirtti. Bizde dava dilekçemizde kümülatif etki değerlendirmesinin muhakak yapılmasını talep etmiştik. mahkemeninde bu talebimiz doğrultusunda lehimize karar vermesi çok kuvvetli muhtemeldi. Davadan bu yönde olumlu sonuç bekliyorduk. İdare, kişilerin itirazlarını, davada sunduğumuz esasları, mahkeme kararını beklemeksizin uygun görmesi sevindiricidir. Bu yönde itirazlara kulak vermesi demokratik toplum gereğidir. Herkese hayırlı olsun. Emeği geçen herkesi tebrik ederim çünkü orada davada 300 kişilik bir sayı var. Belki son zamanların en katılımlı davası oldu. Bu da çok önemli bir detay. Bunların görmezden gelinmediğini gösterir. İdare bu kadar yoğun bir itirazı görmezden gelemedi. Bu durum doğal olarak baskı oluşturdu ve bu baskıları yumuşatmak için kendileri geri çekti. bu durum hem kendi hanelerine artı yazıldı hem de insanları memnun etti. Olması gereken oldu" dedi. 

 


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.