MSKÜ TÜRKİYE İKİNCİSİ
7.9.2021 09:59:00

BERİTAN YÜCEL---MSKÜ Ar-Ge üniversitesi olma yolunda başarılarına bir yenisini daha ekledi. MSKÜ, TÜBİTAK 2209-B “Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri” Destekleme Programı kapsamında başvurduğu 37 projenin 26’sı kabul gördü.

Yüzde 70 başarı sağladı, Türkiye geneli üniversite sıralamasında 2’nci sıraya yerleşti. MSKÜ Rektörü Çiçek, Ar-Ge üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediklerini, en önemli gücün öğrenciler olduğunu, sunulan projelerin bir ürün olarak karşımıza çıkabileceğini kaydetti. Çiçek, maddi manevi herkesin desteğini rica etti.

 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Ar-Ge üniversitesi olma yolunda mesafe kat etmeyes devam etti. İlk olarak güçlü araştırmacılar yetiştiren ve hızla hayata geçirilen yapısal reformlar hem akademisyenler hem de öğrencileri proje üretmeye teşvik etti. 2018 yılının ikinci yarısında Rektör Prof. Dr. Hüseyin Çiçek ve ekibi tarafından üniversite bünyesinde bulunan ancak faal şekilde kullanılmayan Araştırma Laboratuvarları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALM) hızla yapılandırılarak araştırmacıların hizmetine sunuldu. Ayrıca müfredata proje yazma dersi konularak bu konudaki uzmanlaşma güçlendirildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi İnova’yı kurdu. Öğrencilerle birçok dinamik bir araya geldi. Öğrencilerin potansiyelini artırarak ve çeşitli sektörlere kazandırdı.

YÜZDE 70 BAŞARI

Bu kapsamda TÜBİTAK 2209-B “Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri” Destekleme Programına, üniversitenin tüm birimleri harekete geçirilerek çeşitli projeler geliştirildi. MSKÜ bu projeler için tüm Türkiye’ye yayıldı. TÜBİTAK’ın destekleme programına Fen, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler, Veteriner, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Su Ürünleri, Teknoloji ve Turizm Fakülteleri öğrencileri tarafından üretilen toplam 37 proje sunuldu. TÜBİTAK’ın yaptığı bilimsel elemeler sonucunda yüzde 70 başarı sağlayan MSKÜ’nün 26 projesi kabul gördü. Bu başarısıyla MSKÜ, TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programında tarihinin en yüksek başarı oranını yakalayarak, ülkemizin en başarılı iki üniversitesinden biri oldu.

BİRÇOK DİNAMİĞİ HAREKETE GEÇİRDİK

MSKÜ Rektörü Hüseyin Çiçek, Ar-Ge üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediklerini kaydetti. Rektör Çiçek, “Üniversitemiz kendisini Ar-Ge olarak hedef koymuş bir üniversite. Biz bu hedefe ulaşmak için, göreve geldiğimizden bu yana çok değişik aksiyonlar alıyoruz.  En önemlilerinden bir tanesi öncelikli olarak hocalarımıza proje nasıl yazılır, bunu öğretmeye başladık.  Bu konuları daha detaylı olarak hocalarımıza aktardık, oradan bir gelişim sağladık. Özellikle TÜBİTAK’ın 1001 projeleri. Bunlar prestijli Ar-Ge projeleri. Önceki dönemlerde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 1, 2, 4 ya da 5'e çıkıyordu. Bu tarz çalışmalarla 60'lı sıralardan 10’lu sıralara kadar ilerledik. Ancak Ar-Ge üniversitesi olmak için birçok dinamiği harekete geçirmek gerekiyordu.” dedi.

ASIL POTANSİYEL ÖĞRENCİLERDE

En önemli güçlerinin öğrenciler olduğunun altını çizen Hüseyin Çiçek sözlerine şöyle devam etti:  “Bunlardan en önemlilerinden birisi ise bir üniversite için teknoloji transfer ofisleriydi. Yani öğrenci ve akademisyenlerin bilgilerini sanayi ile bulaşması için bir ara yüz burası.  Birçok açıdan yardımcı olabilecek bir arabirim kurduk. Biz bu Ar-Ge çalışmalarında önemli olan bir şeyin farkındaydık,  öğrenciler. Asıl potansiyel öğrencilerdeydi. Anlara proje üretmesi için çok iyi bir zemin hazırlayarak mavi çatıyı kurduk. Ancak pandemiden dolayı biraz gecikmeye maruz kaldı. Biz yine de durmadık. Lisansüstü eğitim için proje yazma dersleri açtık. Bu dersleri sonra lisans eğitimlerini de açtık. Hep şunu söyledik öğrencilerimiz mutlaka uygulama yapmalı. Bunları projelendirmeli. Bu yaklaşımımızı onlara çok iyi anlattık. Hocalarımıza da öğrencilere yol gösterin danışmanlık yapın yardımcı olun dedik. Öğrencilerin gelişimi bizim için çok önemli. Birçok noktada benden geliştirmeleri için uygulamalar tanıyoruz. Amacımız girişimci öğrenci yetiştirmek üreten öğrenci yetiştirmek. Girişimci öğrenci proje yazmadan yetişmez, fikir üretmeden yetişmez. Bunları düşünerek bizzat hayata geçirmelerini istedik.”

FİKİRLER KARŞIMIZA ÜRÜN OLARAK ÇIKABİLİR

MSKÜ öğrencilerinin TÜBİTAK’a sunduğu 26 projenin somut olarak halka açılabileceği kaydedildi. TÜBİTAK’ın destekleme programına hazırlanmak için bütün ülkeye yayıldıklarını kaydeden Çiçek, “TÜBİTAK’ın bazı projelerine katılmak istedik. Biz Ar-Ge kültürünü öğrencilerimize yaydık. Bu öğrencilerimiz TÜBİTAK’ın iki tip öğrenci projelerine katıldı. Bir tanesi üniversite öğrencilerine sanayiye yönelik araştırma projeleri destek programı. Söz konusu sanayi olunca sadece Muğla'yı düşünmedik Ben hocalarıma dedim ki bütün Türkiye'ye açılalım. Ve bütün Türkiye'ye açıldık. 37 tane proje sunduk. TÜBİTAK tarafından bunun 26'sı kabul gördü.  Matematik alanı Fen Fakültesi Su Ürünleri Turizm, Teknoloji Fakültesinin var Mühendislik var birçok alandan Çeşitli projeler var.  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin çeşitli eğitim birimleri ile hazırladığı projeler TÜBİTAK tarafından kabul gördü.  Hem Muğla'dan hem Muğla dışından sanayi ile işbirliği yaparak, proje yürütebiliyor. Ve Türkiye ikincisi olduk. Bütün projelerimiz TÜBİTAK tarafından bilimsel elemeden geçti ve yüzde 70 kabul oldu. Projelerimizin hepsi ayrı bir macera ayrı bir bakış açısı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi neden üniversite olduğunun farkında olduğunu bilen ve bunun sürekli geliştiren bir eğitim kurumu. Bu projelerin bir kısmı üniversitemiz bünyesindeki teknoparktan çıktı. Teknopark'ımız hem öğrencilerin hem akademisyenlerin hem de bölgedeki Ar-Ge yatırımcılarının buluştuğu bir nokta. Buradaki bütün fikirler yarın karşımıza bir ürün olarak çıkabilir.” diye konuştu.

DESTEK İSTİYORUZ

Bu tip başarıların öğrencileri daha da istekli hale getirdiğini belirten Çiçek, projelerin somut olarak halka sunulabileceğini kaydetti. Çiçek, “Bunun da bölgeye ve kişilere katkısı olacak. Bir destek istiyoruz şehirden yani Muğla'dan. Bizim vakfımız var aldığımız şeyler var ama biz maddi manevi her türlü destek istiyoruz. Bu çocuklara destek çıkılması gerekiyor. Bunu gören diğer öğrenciler de proje yazmak ister. İşte şehri yükseltmek böyle oluyor. TÜBİTAK'tan destek aldığımız bu 26 projeyi hazırlayıp sunacağız. Üniversitemiz yeni eğitim döneminde ciddi bir talep gördü yeni eğitim birimlerimiz açıldı. Puanlarımız çok iyi.” ifadelerini kullandı.


Yorumlar
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.